گروه تروريستي داعش در عراق پس از شکستهاي متعدد، اکنون در شهر " موصل " محاصره شده که با آزادسازي اين شهر فتنه داعش نيز در عراق پايان مييابد.
به گزارش
پايگاه خبري تحليلي پيرغار، شهر " سنجار " که مدتها پيش به دست تروريستهاي تکفيري افتاده بود که اين اشغال ويراني زيادي به بار آورد و مردم اين شهر را آواره کرده بود، توشط " نيروهاي مقاومت " و به کمک " نيروهاي مردمي " آزاد شد.
شهر " سنجار " در استان " نينوا " در شمالغربي کشور عراق قرار دارد. استان " نينوا " خود يکي از مراکز مهم عراق است که به دليل موقعيت استراتژيکش دچار تحولاتي زيادي شده است. اين استان مساحتي در حدود 37 هزار و 323 کيلومتر مربع دارد و جمعيت آن حدود 2 ميليون و 509 هزار و 800 نفر است. نزديک به 60 درصد ساکنين " نينوا " عربهاي " سنينشين " هستند و " آشوريهاي ترکمنهاي عراق و کردها " اقليت قابل توجه در اين استان را تشکيل ميدهند.
در استان " نينوا " شهرستانهاي " موصل "، " تلعفر "، " تلکيف ”، " قياره "، " سنجار "، " حمدانيه "، " زمار "، " شيخان "، " حضر " و " ربيعة " قرار دارند که اقليت " کرد " در در شهرهاي " موصل "، " سنجار " که " کردهاي ايزدي " در اين شهر ساکن هستند، " زمار " و " شيخان " که اداره شهر " شيخان " به دست " دولت محلي کردستان " عراق است، زندگي ميکنند.
شهر " سنجار " که در استان " نينوا " در شمالغربي عراق قرار دارد يکي از شهرهاي مهم در ادوار دور بوده است. اين شهر در دوران گذشته نبردهاي زيادي را در خود ديده است که مهمترين آن نبرد ايران و روم در زمان " شاپور دوم ساساني " بوده است. اين شهر به دليل موقعيت استراتژيک و نزديکي به شهر " موصل " که يکي از قطبهاي توليد نفت عراق است، خود را بارها مورد تهاجمات در زمانهاي مختلف قرار ديده است و نيروهاي متجاوز به خاک عراق اعم از تروريستهاي تکفيري يا نيروهاي خارجي مانند آمريکا اين شهر را بارها اشغال کردند.
در سال 2006 جمعيت اين شهر 38 هزار و 875 نفر بوده و در آخربن آمار که در سال 2013 گرفته شده جمعيت آن به بيش از 88 هزار نفر رسيده است. اکثر مردم " سنجار " پيرو مذهب " ايزدي " هستند و مابقي نيز " مسيحي " و " سني " نذهب هستند. آيين " ايزدي " يا " يزيدي " مذهبي است تلفيقي از " اسلام " غير معمولي، " مسيحيت شرقي "، " زرتشت " و احتمالا آيين " مهر پرستي " است که بيش از نيم ميليون پيرو دارد که اکثر آنها در شهر " سنجار " زندگي ميکنند.
دشت " سنجار " به دليل نزديکي به مرزهاي سوريه و ترکيه و قرارگيري آن در قلب تمدن گذشته جهان يعني تمدن " بينالنحرين " از اهميت ويژهاي برخورداند. در اين دشت بيش از 200 کاوشگاه باستاني وجود دارد که مهمترين اين مکانها که مربوط به تمدنهاي شش هزار ساله " حسونه "، " حلف " و " عبيد " در اين دشت قرار دارند.
**حرکت داعش به سوي عراق
داعش در نيمه دوم سال 2013 نزديک به 1400 خانه را در شمال عراق منفجر کرد که طي اين انفجارها 1996 نفر کشته و 3021 نفر زخمش شدند و همين عمليات اولين کار تروريستهاي داعش براي ورود به خاک عراق بود. در دي ماه 1392 و پس از آتشزدن چادرهاي معترضان توسط نيروهاي امنيتي عراق و عقبنشيني ارتش از دو شهر " فلوجه " و " رمادي " فرصتي خوبي براي ورود " نيروهاي دولت اسلامي عراق و شام " موسوم به داعش به خاک عراق به وجود آمد و اين نيروها نيمي از شهر " فلوجه " و بخشهايي از شهر " رمادي " را به تصرف خود درآوردند و در اين دو شهر ايستگاههاي ايست و بازرسي را به وجود آوردند تا شهر را کنترل کنند.
عشاير عراق که ديدن ارتش عراق عقبنشيني کرده و دست از دفاع کشيده به مقابله با تروريستهاي تکفيري پرداختند ولي با وجود همه مقاومتها " فلوجه " به طور کامل به دست تروريستها افتاد ولي در ادامه اين درگيريها سرکرده داعش در شهر " رمادي " کشته شد و تسلط آنها بر اين دو شهر از بين رفت ولي با اين وجود تروريستهاي تکفيري براي شهر " فلوجه " يک حاکم انتخاب کردند. بعد از عقبنشيني داعش از اين دو شهر در عمليات " انتقام محمد در صحراي الانبار " نيروهاي مردمي، ارتش و پليس محلي با تروريستهاي تکفيري در منطقه " الانبار " درگير شدند و ارتش عراق در 14 دي ماه پس از دو روز درگيري با عناصر داعش توانست آنها را در " رشته کوه حمرين " شکست دهد و انها را تا استان " صلاحالدين " عقب براند.
تروريستهاي تکفيري که شکست سنگيني را از ارتش عراق در شمال اين کشور خورده بودند دست به گروگانگيري زدند و در پنچشنبه شب 8 خرداد 1393 تعداد 150 نفر از دانشآموزان دختر و پسر عراقي را که ساکل منطقه " عين العرب " بودند و براي شرکت در جلسه امتحان نهايي عازم منطقه " حلب " بودند را اسير کردند. عناصر داعش در همان روز نيز 193 تن را که ساکن منطقه " قباسين " واقع در حومه شهر " الباب " از استان " حلب " را ربودند و بعد از آن به صورت خانه به خانه به تجسس پرداختند.
**اشغال " موصل "
شهر " موصل " يکي از شهرهاي مهم واستراتژيک عراق است و يکي از قطبهاي نفتي عراق محسوب ميشود. تروريستهاي تکفيري در واپسين ساعات روز 9 ژوئن 2014 به سمت شمال عراق و شهر " موصل " حرکت کردند و با حدود 1300 نفر نيروي شبه نظامي کنترل مراکز مهم و دولتي استان " نينوا " و فرودگاه بينالملي " موصل " به دست گرفت و تعداد زيادي از پادگانهاي ارتش را در اين منطقه به تصرف خود درآوردند و به انواع سلاحهاي سبک و سنگين مجهز شدند." نوري مالکي " نخست وزير عراق در همان روزهاي اوليه حمله داعش به عراق و تصرف کامل استان " نينوا " از مردم اين کشور خواست تا با کمک به نيروهاي ارتش به مقابله با تروريستهاي تکفيري برخيزند.
بعد از تصرف شهر " موصل " تروريستها به سمت شهر " تکريت " حرکت کردند و اين شهر را به تصرف کامل خود درآوردند. در پي حمله به اين شهر ساختمان " استانداري " که در اين شهر واقع بود و پادگانهاي اين شهر را تصرف کردند و ساختمان پليس محلي را به آتش کشيدند. با تصرف شهر " تکريت " تروريستهاي تکفيري تا عمق 150 کيلومتري شمال عراق را به تصرف درآورد. در پي تصرف شهر " موصل " کنسولگري ترکيه در اين شهر به دست تروريستهاي تکفيري افتاد و 129 نفر اعم از شهروندان ترکيهاي، کودکان، مسولان کنسولگري، نيروهاي محافظ کنسولگريرا به اسارت درآوردند.
**اشغال " سنجار "
شهر " سنجار " که در شمالغربي شهر " موصل " قرار دارد به دليل موقعيت جغرافيايي و محل قرارگيري از اهميت ويژهاي برخوردار است. اين شهر در نزديکي مرز سوريه واقع شده و يکي از مسيرهاي اصلي براي رفت و آمد به سوريه و ترکيه ميباشد. ارتفاع اين شهر از سطح 522 متر است و کوههاي موجود در جبهه شمالي شهر مشرف به شهر است.
در پي حرکت گروه تروريستي داعش براي تصرف شمال عراق، اين گروه در مسير خود شهرهاي زيادي را به تصرف درآورد و آنها را ويران کرد. يکي از اين شهرها شهر " سنجار " بود که جزء شهرهاي مهم در مسير تصرف شمال عراق و شهر " موصل " به حساب ميآمد. تروريستهاي تکفيري براي تصرف اين شهر بارها آنجا را با تمام توان گلوله باران کردند ولي با وجود عقبنشيني ارتش عراق از اين مناطق نيروهاي " پيشمرگ کرد " با آنها به مقابله برخاستند.
در اين زمان درگيريهاي زيادي بين " پيشمرگهاي کرد " و تروريستهاي تکفيري صورت گرفت و اين گروه درگيريهاي سختي را با تروريستهاي تکفيري داشتند ولي به دليل اينکه تروريستها تعداد نفرات بيشتري را در اختيار داشتند و از تجهيزات و سلاحهاي آمريکايي که از تصرف پادگانهاي شهرهاي " موصل " و " تکريت " به دست آورده بودند استفاده ميکردند و با استفاده از بلنديهاي مشرف به شهر توانستند گروههاي مقاومت را شکست دهند و شهر " سنجار " را در روز 3 آگوست به تصرف خود درآورند.
تروريستهاي تکفيري با تسلط بر اين شهر مهم و استراتژيک توانستند يک مسير مواصلاتي بين نيروهاي خود در سوريه و عراق ايجاد کنند و تجهيزات و سلاحهاي خود را از اين مسير به عراق منتقل کنند. در ضمن داعش با تصرف منطقه شمال عراق و شهر " موصل " که يکي از قطبهاي نفتي عراق است و تصرف پالايشگاههاي نفتي اين شهر توانست براي تأمين منابع مالي خود از اين پالايشگاهها استفاده کند و براي انتقال نفت از عراق و فروش آن بعد از تصرف شهر " سنجار " توانست نفت را از طريق اين شهر به ترکيه منتقل کند.
در حين مقاومت نيروهاي " پيشمرگ کرد " در برابر تروريستهاي تکفيري و به دستور دولت عراق نيروي هوايي اين کشور به کمک نيروهاي مقاومت شتافت و به پشتيباني هوايي از آنها پرداختند.
**واکنش آمريکا بعد از اشغال شهر " سنجار "
" باراک اوباما " رئيس جمهور آمريکا بعد از تصرف شهر " سنجار " توسط نيروهاي تروريستي و پيشروي آنها به سوي شهر اربيل دستور حمله هوايي به مواضع داعش را صادر کرد و بعد از آن نيز نيروهاي آمريکايي اعلام کردند که از نيروهاي " کرد " در برابر داعش حمايت ميکنند و براي آنها تسليحات و مواد غذايي و دارويي ارسال خواهند کرد که اين امر محقق شد ولي به گفته برخي از امدادگران حاضر در منطقه کمکهاي غذايي و دارويي کم بوده و هدف آمريکا از اين کار صرفا تبليغ براي خود بوده است. بعد از آمريکا نيز انگليس، فرانسه، کانادا و آلمان براي کمک به نيروهاي مقاومت " کرد " اعلام آمادگي کردند.
**جنايات جنگي داعش در " سنجار "
داعش در زمان تصرف شهر " سنجار " جنايات جنگي را مرتکب شد. اين گروه تروريستي به محض ورود به شهر 24 ساعت به ساکنين شهر فرصت داد تا آنجا را تخليه کنند ولي با اين وجود باز هم اين گروه تروريستي دست از کشتار مردم برنداشت و 500 نفر از ايزديهاي ساکن شهر را به گلوله بست و حدود 50 هزار نفر را آواره کرد ولي جنايات اين گروه تروريستي به همينجا ختم نشد و اين گروه 400 نفر از زنان ايزدي را براي جهاد نکاح ربود و همچنين بعد از آزادسازي " سنجار " معلوم شد که اين گروه تروريستي تعداد زيادي از ايزديهاي ربوده شده را کشته و در گورهاي دسته جمعي دفن کرده است. " سازمان ملل متحدد " بعد از انجام اين گونه کارها توسط گروه تروريستي داعش، اين اعمال را جنايت جنگي داعش عليه مردم عراق اعلام کرد.
**آزادسازي " سنجار " راهي براي آزادسازي " موصل "
اين شهر مدتي در دست تروريستهاي تکفيري بود تا اينکه در تاريخ 20 دسامبر2015 عملياتي براي بازپسگيري اين شهر طراحي شد که در اين عمليات نيروهاي " پيشمرگ کرد " با پشتيباني " نيروي هوايي ائتلاف ضد داعش " و " نيروهاي دواطلب ايزدي " و چندي از نيروهاي " مدافعان خلق وابسته به حزب کارگران کردستان " ترکيه موسوم به " پ.ک.ک " شروع به عقب راندن تروريستها از اين منطقه کردند. به گفته برخي منابع اين عمليات تحت نظارت " مسعود البارزاني " رئيس اقليم " کردستان " عراق صورت گرفت.
نيروهاي " پيشمرگ کرد " در مدتي که شهر " سنجار " در دست تروريستها قرار داشت بارها به آنها هجوم بردند تا آنها را عقب برانند ولي هر بار با مقاومت سخت تروريستها روبه رو شدند تا اينکه در عمليات آزادسازي " سنجار " نيروهاي " پيشمرگ عراق " با کمک مشاوران خارجي و همچنين تجربيات به دست آورده در عملياتهاي قبلي به ترويستها هجوم برده و موفق شدند آنها را شکست دهند. در اين عمليات با اينکه نيروهاي مقاومت نتوانستند تروريستها را بيش از 100 کيلومتر به عقب برانند ولي تلفات سنگيني به آنها وارد کردند و 75 نفر از نيروهاي تروريستي را به هلاکت رساندند که اين امر موجب تضعيف قوا و روحيه تروريستها شد.
نيروهاي " پيشمرگ کرد " با اين عمليات توانستند بيش از 30 روستاي اطراف شهر " سنجار " را آزاد کنند. اين عمليات به اين جهت مهم بود که اولا باعث ميشد تا ارتفاعات اطراف " سنجار " آزاد شود که همين امر باعث ميشد تا مرکز ثقل پيشروي نيروها به سمت مناطق جنوب و جنوب شرقي نظير " تلعفر " و " موصل " در اين منطقه ايجاد شود و دوما اينکه سيطره بر " سنجار " به اين معني است که مي تواند قبضه امنيتي بر بخش وسيعي از مرزهاي عراق و سوريه از " ربيعه " گرفته تا مرزهاي " الانبار شمالي " به وجود آورد و سوما اينکه با سيطره بر " سنجار " راه ارتباطي بين تروريستهاي حاضر در سوريه با عراق قطع ميشود و همچنين يکي از راههاي عبور تدارکات داعش در اختيار نيروهاي عراقي قرار گرفت.
بعد از انجام اين عمليات و آزادسازي شهر " سنجار " از دست نيروهاي تروريستي، اين تروريستها مجبور به عقبنشيني تا شهر " موصل " شدند و بعد از آن که شهر " تکريت " که مرکز استان " صلاحالدين " است بعد از گذشت 6 ماه توسط نيروهاي مردمي و ارتش آزاد شد، تروريستها براي اينکه شهر " موصل " را از دست ندهند به هر کاري حتي حفر خندق در دور شهر دست زدند. گروههاي تروريستي با اين کار اولا ميخواستند تا کار آزادسازي شهر " موصل " را با اختلال مواجه يا روند آن را با تدريج مواجه کند و ثانيا دامنه شکستهاي اين گروه تروريستي از مرزهاي عراق به استانهاي " ديرالزور " و " رقه " گسترش پيدا نکند.
در حال حاضر نيز ارتش و نيروهاي مردمي عراق شهر " موصل " را محاصره کرده و بخشي از مناطق اطراف اين شهر را آزاد کردهاند. ارتش عراق نيز در حال تهيه تداراکات فراوان براي آزادسازي شهر " موصل " است و طبق گفته فرماندهان عراقي شهر " موصل " دژ مستحکمي براي تروريستهاي تکفيري است که با سقوط آن قائله داعش در شمال عراق پايان خواهد يافت. طبق گفته فرماندهان چون تروريستها در ميان مردم پنهان شدهاند کار ارتش عراق بايد به گونهاي باشد که کمترين آسيب به مردم برسد و به همين دليل تعيين وقت براي ورود ارتش عراق به شهر و پاکسازي شهر از تروريستها دشوار است ولي ارتش عراق آمادگي کامل براي انجام عمليات آزادسازي شهر " موصل " را دارد.